Boli dentare Afectiunile parodontale Caria dentara Pulpita Abcesul dentar Gingivita Chistul dentar Sfaturi utile Notiuni de igiena Sanatate orala Implant si implantologie Depunerile de tartru Obturatiile coronare Procedee de albire Dieta si igiena orala Pentru un zambet perfect

Pulpita

Pulpita constituie inflamatia pulpei dentare. Pulpita apare in urma patrunderii in camera pulpara si/sau canalul radicular a unor microbi, mai frecvent prin smaltul si dentina distruse de caria dentara, mai rar prin orificiul apical al radacinii dintelui (retrograd). Pulpita mai poate fi cauzata de iritanti chimici: fenoli, formol, precum si de traumatismele mecanice ale dintelui, de ruperea coroanei dintelui in vecinatatea camerei pulpare.

Mai frecvent, pulpitele se dezvolta sub forma unui proces acut, care se caracterizeaza prin accese de dureri violente, pulsatile, in ritmul sistolelor ventriculare (batailor inimii). Daca este lezata pulpa radiculara, durerile pot iradia de-a lungul ramificatiilor nervului trigemen. In acest caz, bolnavul nu poate indica precis dintele si are impresia ca durerea se intinde pe intreg hemicraniul.

Tratamentul de urgenta presupune curatarea detritusului dentinar si aplicarea unui pansament calmant, urmand ca in sedinta urmatoare sa se realizeze extirparea vitala a "nervului".