Boli dentare Afectiunile parodontale Caria dentara Pulpita Abcesul dentar Gingivita Chistul dentar Sfaturi utile Notiuni de igiena Sanatate orala Implant si implantologie Depunerile de tartru Obturatiile coronare Procedee de albire Dieta si igiena orala Pentru un zambet perfect

Dieta si igiena orala

In ultimul deceniu, in geneza cariei dentare au fost incriminati trei factori cauzali, si anume: flora microbiana orala, unele componente alimentare si calitatea structurilor dentare. In aceste conditii, pentru declansarea leziunilor carioase este necesara interactiunea acestora.

Hidratii de carbon din alimente au un efect puternic cariogen. Acestia nu depind numai de contactul lor cu dintele, ci si de durata acestui contact. Un rol important in acest sens il are consistenta alimentatiei, alimentele moi fiind mai cariogene decat cele tari, ca si cele sub forma de pulberi fine, fata de cele lichide. De asemenea, adezivitatea si vascozitatea unor produse zaharoase (caramele, jeleuri, rahat) favorizeaza in mod deosebit aparitia cariei prin stationarea lor indelungata in cavitatea bucala, indeosebi in locurile retentive, greu accesibile. Rolul pe care il joaca hidratii de carbon in cariogeneza a fost stabilit pe baza unor largi experimente umane, ale caror concluzii sunt urmatoarele: totalul de zahar consumat zilnic joaca un rol mai putin important, in raport cu forma consumata si orarul consumului; consumul frecvent, intre mese, format din portii mici, este mult mai nociv decat consumarea intregii cantitati intr-o singura portie, cu ocazia unei mese principale; formele lipicioase sunt de 10 ori mai daunatoare decat bauturile indulcite.

Contramasurile practice, cariopreventive, de scurtare a timpului de stationare a glucidelor in cavitatea bucala se bazeaza pe: