Boli dentare Afectiunile parodontale Caria dentara Pulpita Abcesul dentar Gingivita Chistul dentar Sfaturi utile Notiuni de igiena Sanatate orala Implant si implantologie Depunerile de tartru Obturatiile coronare Procedee de albire Dieta si igiena orala Pentru un zambet perfect

Chistul dentar

Chistul dentar reprezinta un saculet cu continut lichidian de regula piocianic, care apare in tesutul periapical (din jurul radacinii dintelui). De asemenea multe dintre chisturile dentare sunt de natura canceroasa, initial benigne. Acestea se pot suprainfecta sau pot afecta zone intinse de os maxilar sau mandibular.

Majoritatea chisturilor se formeaza in urma unei infectii a dintelui, care evolueaza spre tesuturile osoase de vecinatate. Unele chisturi se formeaza in urma unei dezvoltari incorecte a dintilor, in urma proliferarii membranei mugurilor dintilor de lapte sau a celor definitivi. Rareori chisturile dentare sunt rezultatul unui sindrom genetic.

Obturarea corecta si completa a canalului radicular in urma extirparii "nervului" poate preveni formarea chisturilor prin umplerea spatiului periapical cu material de obturatie pe baza de oxid de zinc si eugenol.

Odata formate, chisturile dentare trebuie sa fie inlaturate chirurgical. Interventia consta in:

Postoperator se prescrie o reteta cu Ampicilina 500 mg, Metronidazol 250 mg si antiinflamator – tratament ce se va face timp de minim 5 zile.