Boli dentare Afectiunile parodontale Caria dentara Pulpita Abcesul dentar Gingivita Chistul dentar Sfaturi utile Notiuni de igiena Sanatate orala Implant si implantologie Depunerile de tartru Obturatiile coronare Procedee de albire Dieta si igiena orala Pentru un zambet perfect

Abcesul dentar

Dintele care prezinta un abces este un dinte care are o punga cu puroi in interiorul tesuturilor din jurul lui. Puroiul se formeaza atunci cand organismul incearca sa lupte impotriva infectiei bacteriene.

Pentru reducerea durerii si a tumefierii fetei si a obrazului cauzate de un abces dentar se recomanda aplicarea de comprese reci pe partea externa a obrazului (NU gheata, intrucat provoaca necroza tisulara). Trebuie evitata caldura! Se mai pot incerca, de asemenea, medicamente eliberate fara prescriptie medicala, care amelioreaza durerea – antiinflamatoare nesteroidiene pe baza de Ibuprofen.

Cauze

Un traumatism al dintelui, o carie netratata, o afectiune a gingiei pot fi cauze ale abcesului dentar. Daca nu sunt tratate in faza incipienta, cariile evolueaza spre profunzime si determina insamantarea bacteriana a pulpei, care se va infecta. Microorganismele patogene se pot raspandi de la nivelul dintelui la tesuturile invecinate, formand un abces. Parodontopatiile marginale (afectiunile gingiei) pot duce la indepartarea gingiei de pe dinte, lasand spatii libere. Daca intr-unul din aceste spatii se acumuleaza resturi alimentare, in acel loc sa dezvolta bacterii, ducand la formarea unui abces. Abcesul poate evolua cu distrugerea țesutului osos spongios periradicular.

Simptome

Pe masura ce infectia se raspandeste, este posibil ca durerea sa mai scada in intensitate, datorita faptului ca spongioasa osoasa din vecinatate incepe sa se dezintegreze. In cazul in care se pierde prea mult substrat osos, dintele va deveni mobil si ulterior se va extrage.

Se recomanda consultarea de urgenta a medicului stomatolog daca durerea nu scade in intensitate dupa 2 ore de la administrarea unui antialgic la domiciliu. In cazul in care este vorba de un abces dentar, acesta poate fi semnul raspandirii infectiei. Tratamentul este local (trepanarea dintelui pentru a crea o cale de exteriorizare si drenaj a infectiei) si general, pe baza asocierii de antibiotic si antiinflamatoare nesteroidiene.

Dupa ce abcesul dentar a fost tratat, se pot preveni alte probleme dentare ulterioare prin:

Unele persoane pot avea o gura foarte uscata. Acest lucru poate cauza aparitia de carii dentare profunde, care se formeaza rapid si care pot duce la infectarea pulpei dintelui, evoluand catre abcese parodontale. Se pot preveni aceste probleme prin clatirea periodica a gurii cu apa, prin folosirea de guma de mestecat sau bomboane fara zahar. In cazul in care apar simptome severe ale gurii uscate (xerostomie), poate fi necesar un tratament medicamentos. Multe medicamente pot cauza uscarea gurii, inclusiv medicamentele folosite pentru tratamentul depresiei si a hipertensiunii arteriale.